♛ FΔNΔNΔNO ♛
About iolsss

hi uolsss. nama iolss nur farhana, boleh panggil nana je. awok anak jati negeri perak!


Age is just a number

Daisypath Happy Birthday tickers


Tagboard

Moh le kite nyembangTwitterStalker Kesayangan
Mana milik kita?

Apakah yang menjadi milik kita? Ada ke sesuatu itu menjadi milik kita? Pasti kah yang kita memiliki sesuatu? Bukan itu hanya pinjaman sahaja? Bukankah pemilik segala hal ialah Allah SWT? Mengapa kita sering mengaku sesuatu itu milik kita?


Pernah tak terdetik di hati kita yang ungkapan, "Dia milik aku" itu satu penipuan? Penipuan yang paling ketara. Seperti status facebook saya baru baru ni yang berbunyi "Penipuan berleluasa". Hanya 2 perkataan tapi menyimpan 1001 makna didalam 2 patah perkataan itu.

Mengapa kita perlu menipu hati kita? Hanya ijab dan qabul menjadi bukti kata katamu. Akan tetapi itu semua pinjaman sementara. Bila bila masa Allah SWT boleh menarik balik nikmat yang diberikan. Bersyukurlah kerana dengan bersyukur, kita dapat menjadi manusia yang pandai bersyukur dan menerima segala ketentuan illahi.

Mana milik kita? Tidak ada milik kita. Semua yang ada Allah yang punya. Tidak ada kita punya. Kita hanya mengusahakan sahaja. Apa yang kita dapat Allah sudah sediakan. Kita Allah punya, Bumi langit ciptaanNya, miliklah apa sahaja. Tidak terlepas dari ciptaanNya.